Tiger

Tiger er det største rovdyret i kattefamilien. Det finnes bare 5-7000 tigre igjen i naturen.

Tiger bilder

TigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTigerTiger

Fakta om Tiger

Tiger

Tigre er lett gjenkjennelige på grunn av sitt karakteristiske stripemønster. Som oftest er de gulorange i grunnfargen. Grunnfargen varierer imidlertid fra nærmest hvit, via gyllengul og rødlig orange, til nesten sort. Det forekommer også helhvite tigre (kalt snøhvit) uten synlig stripemønster. Helsorte tigre er ikke kjent, men en sort tiger med lysere striper langs flankene ble felt i India på 1990-tallet. Skinnet ble beslaglagt fra en krypskytter i hovedstadsterritoriet Delhi i 1992. Det går også rykter om en blå tiger (kalt maltesertiger). Den skal ha en blåaktig grunnfarge med mørk grå striper langs sidene. De fleste rapporter om slike tigre er fra Fujian-provinsen i Kina, men de har ikke latt seg verifisere så langt.

Tigerens utbredelse

Tigeren, eller Panthera tigris som den også kalles på fagspråket, er kun utbredt i 14 av de originale 24 landene den hadde utbredelse i. I dag finnes tiger i landene India (kun bengaltiger og ellers bare streifdyr av andre underarter), Russland, Kina, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Myanmar, Nord-Korea, Vietnam, Kambodsja, Laos, Malaysia, Thailand, Indonesia.

Tigeren, noen terretoriale katter

Tigre lever et ensomt dyr med unntak av paringstiden. De er territoriale og forsvare sitt område mot mennesker og andre dyr (inkludert andre tigre). En tiger hunn har gjerne territorier på 10 til 20 km² og en hann-tiger lever i et enda større område, opptil 70 km².

I Russland er det mindre tilgang på tigermat, og der kan en hann-tiger ha territorier på så stort område som 1 000 km². De begir seg ofte ut på vandring utenfor terretoriet dersom det er lite mat.

Angrepsstil for tigre

En tiger er et rovdyr med utrolige jaktferdigheter. Den sniker jeg gjerne inn på byttet, og angrep av byttedyr bakfra er vanlig. En tiger kan spise over 30 kilo kjøtt på ett enkelt måltid.

Tigeren er en ninja

En tiger er vanskelig å oppdage, og dersom et menneske eller byttedyr oppdager at en tiger angriper, er det ofte for sent. Den er vanskelig å oppdage, noe man kan få bevis på i denne videoen:

Underarter av tiger

Det er nå kun seks underarter av tiger som blir annerkjent av IUCN, og mange av disse er utrydningstruet. 3 andre underarter som har levd i senere tid er nå erklært utdødd.

Tigerartene som eksisterer igjen i dag er:

  • Sibirtiger, som av mange blir sett på som den flotteste tigeren av dem alle, er svært truet, under 500 dyr igjen i naturen. En sibirtiger kalles også amurtiger.
  • Sørkinatiger lever nå kun i dyrehager, og eksisterer ikke lenger ute i naturen.
  • Indokinatiger lever fortsatt i naturen, og er ikke så kritisk truet som andre tigerarter. Rundt 1500 indokinatigrer igjen i naturen, de fleste lever i store områder i Kina.
  • Malaysiatiger har tidligere blitt klassifisert som en indokinatiger, men blir nå sett på som en egen tiger underart.
  • Sumatratiger er de flotte tigrene med de svarte svært markerte stripene i ansiktet. I ca 10.000 år har den levd isolert på øya Sumatra i Indonesia. Antatt ca 450 dyr i vill tilstand.
  • Bengaltiger er den tigeren som er størst i antall i naturen i dag, men det er likevel ikke snakk om så mange dyr. Hovedsaklig lever bengaltigrene i India, og det er antatt at antall indiviter er et sted mellom 3000-4000 individer.

Erfaringer med Tiger

Her er det leserne har sagt om tiger. Skriv kommentar

Mari sier: Jeg tror ikke tigeren kommer til å klare seg i naturen. Det er synd.
16.04.2009

S sier: Stakkar
23.07.2009

tigerlover528 sier: We seriously gotta do something..:(
12.11.2009

La katter leve sier: Vi må redde dem !
15.06.2011

Animallover100 sier: det hjelper ikke å skrive en kommentar til dette!! dere kan heller begynne å hjelpe til med å jobbe med store kattedyr.
18.03.2012

I live tigers 12345 sier: Jeg synes skikkelig synd på dem, Jeg vil hjelpe dem når jeg blir stor, STAKAR !!! :( ILT
16.01.2013

tiger elsker sier: stakkar jeg vil hjelpe til skriv #hjelptigere kan dere som leser dette hjelpe til ??? :(:( NEI TIL DEN SOM DREPER
03.12.2015

Din kommentar om Tiger:

Flere kattedyr

Brukere som leste om Tiger var også interessert i følgende kattedyr:

Søk - Katteraser.org


Forsiden Bilder av katteraser Bilder av katter