Serval

Servalen er en mellomstor katterovdyr som lever i Afrika.

Serval bilder

ServalServalServal

Fakta om Serval

Serval

Servalen har en spottet pels, som leoparden, og de legste ben i forhold til kropp på noe kattedyr. Skulderhøyde til servalen er rundt 55 cm. Vekten er bare 8 til 18 kilo, og den kan bli 1 meter lang fra snute til halerot, halen er kort. Den har en utmerket hørselssans.

Disse kattene jakter om kvelden like før det blir mørkt, eller tidlig på morgenen før det har blitt lyst.

Den perfekte jeger

Statistisk er den den beste jegeren av alle kattedyr! Den lykkes i 60% av alle forsøk på jakt, mens for andre rovdyr i kattefamilien så suksessraten så lav som 10%.

Servalen jakter fugler, hare, smågnager, krypdyr, og anitlope. De spiser også gress for å hjelpe på fordøyelsen.

Erfaringer med Serval

Her er det leserne har sagt om serval. Skriv kommentar

katt sier: savannah er en katterase som har serval i seg :)
01.10.2009

Cat sier: Det finnes en oppdretter av Savannah katter i Norge.
15.09.2010

modesty sier: Er de lovlige i norge?
Hvor finnes denne oppdretteren?
19.11.2010

Nils sier: Lovlige i Norge ?!? Hallo, dette er et villdyr, ikke en tamkatt. Forbudt på lik linje med å holde ulv, gaupe, og elefant som kjæledyr.
19.11.2010

Marit Bareid sier: Savannah ble visst nok godkjent som egen katte-rase i 1986, men den er også en kryssning av domestic cat (huskatt) og Serval. Savannah er lovlig i Norge f.o.m. F5-generasjonen så vidt jeg har hørt, men jeg kan ha husket detaljene feil, så med alle forbehold. Det som er sikkert er at Savannah er lovlig i Norge!
http://www.savannah.no/savannahnorwaykittensgallery.html
Om Servalen er det vet jeg ikke dessverre.
Fine pusekatter :)
11.01.2011

Servaldude sier: @Marit Bareid, det er at bare ren rase (Ingen blanding) er F1, desto mer blanding går det høyere opp. Så altså, F3-F5 er lovlig i Norge, men ikke F2 og F1. "Tabellen" går fra F1 til F5
08.02.2011

Marit Bareid sier: @Servaldude:
Jeg studerer blandt annet fylogeni på molekylærbiologi og genetikk og kan fortelle deg at F1-generasjonen (F=filial) er, meget enkelt, den første generasjonen etter at P (P=parental) er krysset.

Her har du definisjonen:
The first filial generation, which is comprised of offspring(s) resulting from a cross between strains of distinct genotypes.
De distinkte genotypene svarer da til foreldrene(P), en Serval og en huskatt; og avkommet er da blandingen (F1).

The second filial generation, which is comprised of offspring(s) resulting from a cross of the members of F1 generation.
Neste kryss med to F1'ere gir da F2-generasjonen.

Fint å vite om terminologien før man sier noe galt, hint, hint.

http://www.biology-online.org/dictionary/F1_GENERATION
23.02.2011

La katter leve sier: De har VELDIG store ører og er kjempe kule når de går!
12.04.2011

dyrlege sier: Hei Marit!
Nesten helt riktig som du sier, men når du lager avkom på en F1 med en annen F1 eller høyere (F2,3,4,5 osv) får du uansett F2-generasjonen. Når det gjelder Savanahkatter (det er forøvrig minst to oppdrettere, vi har holdt på siden 2007) er F1-4 stort sett sterile på hannsiden, og du må bruke en F5 eller senere som hannkatt. men alt avkom etter en F1 er F2, med mindre du bruker Serval på en F1, da får du nytt F1 kull. I hybridoppdrettet står alstå F-en for avstand til P-dyret der P er krysningsartene. I forsøksdyroppdrett er det mer systematisk som du beskriver.
mvh
Arcticsavannahs (sjekk google sites!)
06.07.2011

Deuz sier: Dritt norge vil ha noe som er større en maine coon i huset :( den der servalen virket jo veldig fin og ikke for stor, ser ikke noe særlig farlig ut heller i motsetning til større katter. Kunne fint hatt den der i huset mitt :)
24.11.2011

Jonas sier: Deuz, dette er et villdyr - og er ikke skapt til å leve sammen med mennesker. La de få være i fred i Afrika, og dra på safari om du ønsker å se de i sitt rette element.
24.11.2011

Lasse sier: Hei, jeg kan skaffe serval i Polen da jeg bor og eier en serval selv, og har god kontakt med oppdrettere. Serval kattunger ligger på rundt 20k tohjuling@hotmail.com
21.12.2011

Stina sier: Lasse, du må gjerne gi oss link(er) til hjemmesidene til disse oppdretterne. Naturlig nok finnes ingen slike oppdrettere registrert verken hos FPL (Felis Polonia) eller TICA, og jeg har så langt heller ikke kunnet finne oppdrettere av serval hos noen av de uavhengige organisasjonene / klubbene i Polen. Så det kunne vært interessant å få / finne informasjon om dette.

Forøvrig mener jeg at serval IKKE hører hjemme hvor som helst - langt mindre hos hvem som helst. Ett minimusbegrep om hvilken innvirkning ett slikt rovdyr (som det faktisk er) kan ha på norsk fauna t om de skulle ta seg ut av hus / innhegning burde være på sin plass. For ikke å snakke om grunnleggende kunnskap om både felinologi og etologi...
10.01.2012

Isa sier: Lasse:
Servalen er ulovlig i Norge av forskjellige grunner. Her hører den heller IKKE hjemme!

Servalen er et VILLT dyr i absolutt bestefall så er den halvtam, la den være der den er.
27.08.2012

Isabelle Mattsson sier: Hej
Jag undrar om det finns någonstans att köpa en Serval.
Tacksam för svar genom Hotmail
bellama97@hotmail.com
11.01.2014

michel sier: Jeg er uenig at de ikke kan leve sammen med mennesker. De fleste dyr er "ville" når de ikke har kontakt med mennesker. Sjekk ut denne videoen.
https://www.facebook.com/video.php?v=1512837535666871&set=vb.100008219174449&type=2&theater
07.12.2014

Din kommentar om Serval:

Flere kattedyr

Brukere som leste om Serval var også interessert i følgende kattedyr:

Søk - Katteraser.org


Forsiden Bilder av katteraser Bilder av katter