Savannah

Savannah er en hybridkatt med gener fra kattearten Serval og regnes som en domestisert tamkatt, og er en godkjent rasekatt i Norge.

Savannah bilder

SavannahSavannahSavannahSavannah

Fakta om Savannah

Savannah

Savannah har altså gener fra servalen, men de savannah katter man finner i Norge er likevel ganske ulik den ville servalen.

For å forstå litt om bakgrunnen til Savannah bør man se på Servalen (caracal serval). En serval er en mellomstor katt med geografisk plassering i Afrika, og de veier normalt 8-18 kg, med lange ben og lange øre.

Bilder av savannah

Bildene på denne siden av Savannah er av tidlige generasjonskatter F1-F2, og har et utseende som er mer likt med en serval enn typiske savannah katter som finnes i Norge.

Temperament

Savannah blir ofte sammenlignet med hunder når det gjelder lojalitet, og de vil gjerne følge eieren rundt i huset som, slik som hunder ofte ønsker. De kan bli trenet til å gå i bånd, og til å apportere.

Noen savannah katter blir beskrevet som vennlige og sosiale og vil gjerne hilse på tobente gjester. Andre kan vise tegn til nervøsitet og aggresjon når de ser fremmede. Tidlig sosialisering er sannsynligvis en faktor for å gjøre at katten kommer godt overens med mennesker.

Motstand mot Savannah katter

Flere steder har man vært kritiske til denne katterasen, kanskje spesielt i Australia. Australske myndigheter vurderte å forby import av savannah katter da de fryktet det kunne medføre betydelige inngrep i dyrelivet. Et forbud har imidlertid ennå ikke kommet.

Som de fleste katter er savannah interessert i jakt, og kanskje spesielt fugler. Servalen med sine lange ben er en utmerket fuglejeger, og tidlige generasjoner av savannah er om mulig en enda mer effektive fuglejegere enn vanlige huskatter.

I Norge regner man med at det finnes 500.000 katter, som tar omtrent 5 millioner småfugl hvert år. Noen norske biologer har uttrykt bekymring, men har ennå ikke konkludert med noe. Ettersom savannah katter er kostbare holdes de ofte som innekatter eller under oppsyn/i bånd utendørs, og i praksis er de derfor en mindre trusel mot småfugl enn vanlige huskatter som får bevege seg fritt ute.

Restriksjoner for katterasen

På lik linje med rasekatten bengal er savannah godkjent katterase i Norge, men med unntak av første- andre-, tredje- og fjerdegenerasjons-katter (F1-F4) som er ulovlig (de samme reglene gjelder for bengal katter). De savannah katter man får kjøpt lovlig i Norge er derfor svært forskjellig fra en serval eller en første-generasjons savannah.

En F1 savannah regnes ofte som et litt eksotisk kjæledyr. En typisk norsk savannah derimot kan heller likestilles med andre rasekatter, og er helst en domestisert katt med eksotiske pelsfarger.

Serval

Savannah er som vi har vært inne på en hybridkatt. Se bilder og video om serval.

Erfaringer med Savannah

Her er det leserne har sagt om savannah. Skriv kommentar

Rikke sier: Hei, jeg er interessert i Savannah :) jeg lurer på om passer for Savannah og Egyptisk mau sammen :P?
jeg har en Egyptisk Mau hannkatt:).

Mvh Rikke
30.07.2010

Ceci sier: Hva er prisen på Savannah katter?
De hvar nydelige!
04.11.2010

love savannah sier: savannah cat,har en hanne og ei hunne ,sterelisert,herlige henngivende lærevillige katter:)aporetrer,kommer igjen med leken!elsker og bade,hære med og kjøre bil,mye lik en hund i oppførsell,kan IKKE sammelingnende med fine7spottette bengel-katten,bengalene er mye mere rastløse,aktive,de lager mange lyder!,jeg har 4 katterser, mayne coon,sølv-somali,perser,og har hatt mange skog-katter oppigjennom men ingen slår denne perfekte hybrid-rase katten savannah, det er lite/ingen sykdommer i denne rasen,siden rasen er så ny!!,pris hunn ca 13000tusen hanner ca15000 t,alt etter hvor perfekt katten er.hunnene bør seriliseres,vis ikke de skal brukes til avell,pga livmorbettenelse kan forekomme,hannene,er sterile til f4 generasjinen,fra f5,er det lov og ha savannah i norge,loven kom ca 2005,2 stk oppdrett i norge,3 trur jeg har flyttet utenlans?se på A1 savannah,fra usa meget lovende oppdrett. love-savannah.ps mange trur at savannah caten er mere aktive villere en bengalen,det er HELT FEIL.
04.02.2011

Anonym sier: savannah caten passer bra sammens med nesten alle andre dyr vil jeg absolutt tru:)så jeg vill absolut tru den passer godt i sammens med egyptisk mau:)da bland annet,egypisk mau ble brukt til og avle fram rasen savannah:=))
04.02.2011

maine coon sier: Hei. Hva er den største forskjellen på A1 Savhanna som er avbildet og filmet kontra A5 som man kan kjøpe i Norge? Har de samme oppførsel og størrelse?

Tusen takk for svar :-)
14.10.2011

mortil2katter sier: Jeg ønsker meg en Savannah, men jeg vil ha en sort. Finnes det i Norge? Hvis ikke, hvor kan jeg få tak i dem (importere).
30.10.2011

Maria sier: Vær obs på at det foregår mye svindel på nettet med Savannah-katter. Dersom folk kjøper fra utlandet, må de undersøke nøye og avgjort hente kattene selv. Husk at hvis et tilbud er for godt til å være sant, så kan det være svindel. Vær spesielt obs dersom katten er i England og kontaktnummer begynner på +4470.
04.11.2011

Oz sier: Til mortil22katter, Om du går inn på Savannah Norway sine hjemmesider kan du finne bilder av Nemo, en svart Savannah. Kanonfin, Og oppdretteren er seriøs, Kan anbefales,har kjøpt katt der selv og er kanonfornøyd :D
04.05.2012

Stadion6 sier: Hvorfor hvorfor Hvorfor er det ikke låv med f1 savannakatt i norge det er vel ikke farlig? Alle katteeiere trenger noe for å fjerne hunder fra eiendommen
23.05.2012

Kimma sier: har nettopp kjøpt en hann kattunge fra savannahNorway får den i slutten av neste mnd. sølvfarget i fint mønster. tror dem blir kalt blondie. lurte på om det er noen som kan fortelle litt om de kattene, størelse osv. jeg og lurer på forskjellen på forskjellen på a1 og de man får kjøpt her? størelse og mønster osv.

Kim
08.06.2012

May Lis sier: Stadion6: f1 er ikke lov å ha i Norge på grunn av at det er for nærme det som kalles "villkatten" den er blanda med, altså Serval. Servalen er fryktelig vanskelig å håndtere, så det er for folks egen sikkerhet som det heter. Det er ganske strengt også i noen andre land om hvem som har lov å ha f1.
Et av problemene med f1 er at de er ganske ustabile, og kan plutselig "klikke" dvs blant annet at de kan fly på eier, andre familiemedlemmer eller dyr bare de føler seg bittelitt trua.
Derimot f5 som er lov i Norge er mye roligere på grunn av at de er "vannet" ut mer. Selvfølgelig kan du få en "ustabil" f5 også, men ethvert dyr kan være ustabilt...

Kimma: Hvor mye betalte du? Har veldig lyst på Savannah, og det blir om en stund. Hadde vært greit å vite hvor mye man må spare opp først :)

Desverre kan ikke jeg svare deg på det du lurer på, har lite greie på det selv, men vil tro det står på noen av de norske salgssidene :) Har funnet info om det en gang, men husker desverre ikke hvor. Håper du får svar på det du lurer på. Kanskje du kan legge det ut her også? Sikkert fler som har samme spørsmålet :)
17.06.2012

Lollert sier: eh.. må si jeg reagerte litt på det Kim skriver.

Du har kjøpt deg en katt som du får neste mnd OG du lurer på informasjon rundt den? hva som er forskjell mellom en F5 og en F1???

Jaggu meg, må si at oppdretter savannahnorway falt ned noen hakk hos meg, dersom det er slik at de selger kattunger til folk som tydeligvis kan NULL om rasen og som ikke en gang vet det grunnleggende.

For all del, katten får det sikkert fint, men jeg hadde aldri i verden betalt på mange tusenvis for en katt jeg viste INGENTING om!
En slik katt koster i Norge 20-25000 -da sterilisert. Ukastrert langt dyrere.
17.06.2012

lollert sier: Ups, skrev feil pris over her. Må ha bommet på tastaturet.
12-16000 ligger de ferdig steriliserte på. Skal du ha usterilisert, så må en nok regne med noen tusenlapper mer og kanskje oppi den prisen jeg nevnte over her ;)
21.06.2012

vici sier: jeg elsker savannah katter har så lyst på en men jeg aner ikke hvor mye de koster i norge!
Hva kommer prisen på her i norge ?
27.06.2012

Anonym sier: Hei folkens!

Jeg har en hannkatt (Savannah) som er litt over 2 1/2 år. Farge mørkegrå og lysegrå med skikkelig markert striper og prikker, lange bein og litt rødlig nese. Den er bare helt nydelig!:-)
Det som er så synd og trist er at vi må nok finne ett nytt hjem til vår lille Cleo. Minste gutt på 1 år har utviklet allergi og derfor har jeg ikke noe annet valg:-(( Desverre!
Er det noen som kunne vært inter eller noen som vet om noen som kunne vært inter?
Vennligs ta kontakt pr mail ekverme@live.no og evt for mer info.
08.07.2012

Lizzy sier: lollert: Jeg er helt enig i alt du sier!! Det er mye penger og bruke på ett dyr, spesielt hvis du er helt uviten om dyret du har kjøpt deg....

Men du får ikke kjøpt Savannah uten den er sterilisert eller kastrert,ikke her i Norge, den blir levert fix ferdig på det området. Det er det jeg blei fortalt. Pluss at prisen på katten varier utifra hvilken generasjon og hvilke tall som står i fortegnelsen. Ofte ser man at det står en bokstav i sammen med generasjonen foreksempel F5C. Det disse bokstavene står for er hvor mange generasjoner det er parret Savannah med Savannah. Hvis det står en A så er det en Savannah krysset med en annen rase som for eksempel Egyptisk Mau eller Bengal. Hvis du krysser to A registrerte Savannahkatter så far du B registrerte Savannahkatter osv
Hvis du da krysser to C registrerte SV da får du SBT altså 4 generasjoner med ren Savannah X Savannah krysning, SBT står for Stud Book Traditional og det er helt klart denne de vil ende opp med til slutt, og den du mest sannsynlig må betale mest for og! ;-) Prisen variere mellom 10-16000kr.
09.07.2012

Hundefangeren sier: Jævla rovdyr.
Jeg stoler 100 ganger mere på en ustabil pitbull.
Slik er det med den saken.


Dette er ikke noe å ha i hus.
22.08.2012

Trine Alexandra sier: Hundefangeren: Du har ikke peiling på katter, det er tydelig.
Har selv to savannaher, Lady og Isadora. Store og veldig lekne katter. Ikke kosete i det hele og kan finne på å koseklore mye. Men det er fantastiske katter som er så fine. Elsker å leke modeller. Skal aldri ha andre katter. Savannah er katten i mitt liv.
25.08.2012

Kimma sier: jeg har både pitbull å savannah ;) har nå fått kattungen å er stor fornøyd! å det gå helt fint!
hehe. får katt for penga hos Savannah norway der er tydelig!
26.08.2012

vil ha savannah sier: Hei jeg lurte på om de vis savannah er f5 er de fortsat store jeg håper det kan dere kansje legge ut bilde hvor stor den er
05.10.2012

ArcticStar sier: Jeg er veldig nysgjerrig på seriøse priser og evt mer innsikt om stamtavle m.m.
Dersom noen her inne driver med avl av Savannah, og kunne tenke seg og selge en ukastrert hunn av god breed, ta kontakt på min mail: isak.woien@gmail.com
Det er ikke slik at jeg skal kjøpe nå med en gang, men jeg ønsker å orientere meg skikkelig!
15.11.2012

desiree sier: hei jeg liker og gå på tur er dette en rase for meg og jeg vil sørge for at katten får nok mosjon for dagen.jeg tror jeg venter med savannah i så fall for nå har jeg bengal....
17.11.2012

Savannah Nora sier: Til Trine Alexandra! Har tenkt å kjøpe savannha katt. Lurte på hvor store di kan bil? Og hvor store dine savannah katter er?? For vist jeg skal kjøpe en så dyr katt bør di være store!!!
Har du noen tips på hvor man kan kjøpe savannah katter?? Som er store???
04.02.2013

Savvy sier: Kimma: det du skriver kan ikke være sant. SavannahNorway ville aldri ha solgt en katt til noen som ikke kan noenting om rasen. eller så vil de avvise deg når du skal hente katten. de selger ikke til hvem som helst, og de vil fort se om du er egnet for å ha katt.
Jeg tror du bare troller dette forumet
03.03.2013

Savvy sier: en ting: det finnes ingen katterraser som man kan gå tur med på lik linje som med hunder. men Savannahkattene har ingen problemer med å gå i bånd. Det blir mer som katten som går tur med deg, du holder i båndet men må finne deg i å følge katten.

Bengalkatten sammenlignes ofte med Savannah, og de er ganske like (i og med at Savannah har Bengalblod i seg). Bengalkatten sies for å være den "mislykka" versjonen av Savannahkatten. Bengalkatten er ekstremt aktiv, og de fleste angrer nok litt på at de fikk seg Bengal og ikke Savannah (med mindre katten kan være ute).

Størrelsen på Savannah er helt avhengig av genene. Men de blir nok ikke like store som en F1-F3. Det er kun lovlig med F5 og senere generasjoner i Norge (noe som egentlig er idiotisk, F1 katter er mye mer stabile enn hva kamphunder er). Savannah har litt Siameserblod i seg, og da sier det seg selv at du får en VELDIG masete og snakkrsalig katt. Noen er veldig var for fremmede, mens andre Savannahkatter venner seg til fremmede i løpet av en halvtime eller mindre.
Prisene varierer. Men du får ikke en kastrert Savannah i Norge fra en seriøs oppdretter for under 12.000. Men det er vell verdt pengene.
F1-F5 Savannah hankatter er født sterile.

SavannahNorway er forøvrig en seriøs oppdretter.
03.03.2013

Savvy sier: vil nevne en ting til; Savannahkatter er som regel ikke kosekatter (selv om de elsker kos når det passer de og de er slitne). Man må gidde å leke med de i minst et par timer hver dag (trenger ikke være i strekk, men kan gjerne deles opp i flere 10 minutters intervaller). Dette er ikke en katt for alle. Tror det bare er Siameserkatten som er mer intelligent. Katten er perfekt for barnefamilier hvor man kanskje har lyst på hund, men ikke orker alt stresset med hunder. En hund i kattepels ;-)
03.03.2013

Chili sier: Ser at F4 er forbudt i Norge, og at det samme gjelder for bengalen. Dette stemmer ikke, det selges F4- bengaler i Norge.
10.06.2013

Anita. sier: Chili- selv om det er forbudt - noe der er!!! Hindrer det ikke useriøse selgere å selge!!


Og hvem i H..... kjøper seg en katt først og går på nettet og spør om rasen etterpå??
16.06.2013

Ta ein volle sier: kjøp dere ein huskatt. Slipper dere alt styret med at d e forbudt eller ikkje, ein anna rasekatt passa og men for meg e huskatt best! . Huskatt
04.07.2013

Mia sier: Til savvy: mulig vi har vært veldig heldige med vår Savannah da... Han elsker å gå tur. Det er nøyaktig som å gå tur med en hund. Noen ganger går han foran meg, andre ganger bak meg. Jogging er også ok. Han setter seg når jeg sier til ham at han skal sitte. Han kan også apportere ( hente pinne). I tillegg er han veldig kosete. Dersom han er i lekehumør går det greit å kose litt og få ham over i 'kosehumør'. Han leker også ofte med sine egne katteleker. Ikke er han masete heller, men svarer dersom jeg snakker til ham. Jeg har erfaring både med hund og andre katteraser. Savannah er en utrolig flott katterase. Vår katt har mye personlighet! Vi går aldri tilbake til noe annet.
03.08.2013

Monica sier: Så hvorfor ikke få den godkjent i FIFe? Eg og min samboer har vert på flere test hjem for å teste ut alergien mot flere raser. Vi besøkte et hjem med to nydelige savannha katter, å han reagerte ikke i det hele. Så dettr blir katten for oss, straks er ute gården og klar gleder meg :) Får beskjed i fra min lokale rase katte klubb at rasen ikke er godkjent i FIFe fordi den er en hybrid, men det er vell og bengalen. Så trenger en god forklaring på att F5 Savannha ikke blir godkjent. Er også klar over att dommerene ikke er utdannet på rasen. Men de burde.
11.09.2013

Malin sier: heihei! noen som vet gjennomsnittlig skulderhøyde på savannah? venter på svar fra en selger og jeg får kjøpe :D
26.09.2013

Malin sier: heihei! noen som vet gjennomsnittlig skulderhøyde på savannah? venter på svar fra en selger og jeg får kjøpe :D
26.09.2013

Samira sier: Enhver kropp leter etter en britisk korthåret katt eller Hellig Birma, bør Vennligst kontakt meg for mer informasjon fordi jeg har noen tilgjengelig for salg nå. du kan sende meldinger til: samiragilette@gmail.com
Ingen tid wasters!
23.05.2014

André sier: Hei :) Er det noen som vet om det er mulighet for at f3 og/eller f4 savannahkatter kommer til å bli lovlige i Norge i løpet av de neste årene?
14.07.2014

Kganga sier: Kan noen forklare hvordan det er mulig å utvikle en rase når alle hannene fra første til fjerde generasjon er sterile.....???
11.10.2015

Tessa sier: Må le Kganga, den kommentaren satt:-)
Lest og forhørt meg myebom rasen nå, og funnet en meget seriøs oppdretter i Fredrikstad. Men er det noen her som vet skulderhøyde på hunnsavannah, hørt at hannen er ca 30-40cm.
14.10.2015

Din kommentar om Savannah:

Flere katteraser

Brukere som leste om Savannah var også interessert i følgende katteraser:

Søk - Katteraser.org


Forsiden Bilder av katteraser Bilder av katter