Gaupe

Gaupen finnes ikke bare i Norge og Europa, men også i andre deler av verden.

Gaupe bilder

GaupeGaupeGaupeGaupeGaupeGaupeGaupeGaupe

Fakta om Gaupe

Gaupe

Den kanadisk gaupe lever i Nord-Amerika, Eurasisk gaupe finnes kun i Europa og Asia, mens den iberiske gaupen (eller spansk gaupe, og pantergaupe som den også blir benevnet) lever på den iberiske halvøy og er kritisk truet.

Rødgaupen lever i USA og nord i Mexico. Den liker seg i skogsområder, såvel som halvørkener, sumper og selv rett utenfor byene holder den til. utkanten av byer.

Den gaupen som vi har her i Norge er ikke listet på noen utrydningstruet liste, men bestanden er dalende i Skandinavia, og arten kan kanskje etterhvert risikere å bli oppførst på rødlisten.

Erfaringer med Gaupe

Her er det leserne har sagt om gaupe. Skriv kommentar

lillemy sier: Finnes det en katterase eller hybrid katt mellom gaupe og tamkatt? Isåfall hva hetter den katten? Er den lovlig i norge?
29.09.2009

zotica sier: lillemy, nei det finnes ikke. mange har prøvd men ingen har hatt suksess med det, virker som det ikke er genetisk mulig. det finnes mange påståtte hybrider, men merkelig nok klarer ingen å dokumentere hmmmm... det er nok bare juks for å tjene penger.
10.10.2009

Hillbilly sier: Sikker meget vanskelig og krysse vanlig gaupe med katt,måtte i såfall vert en Maine Coon.En annen ting er at det er vel neppe forsvarlig og tukle med dette.Katt for vere katt og gaupe skal vere gaupe.Men det hadde vert en drøm og hatt en liten gaupebaby,fått den tam ( med riktig stell og ikke minst foring av mat ) så hadde sikkert det gått veldig bra.I likhet med Mikkel Rev blir den sikkert helt tam forutsatt at den kommer til mennesket som veldig-veldig liten.
02.11.2010

Archon sier: Jeg tenker kansje at Savannah katt ville vært mere aktuelle for å avle fram denne en kryssning med Gaupe.
Savannah er allerede en eksotisk katterase og har nok en større forutsetning for å lykkes med dette.

Jeg skulle gjerne tatt på meg oppdraget med å krysse gaupe for å få en ekte norsk eksotisk katt.

Men, på grunn av statens regler vil ikke dette være lovlig. Utover dette så er vel Gaupa også fredet.
19.06.2012

Sondre sier: Til dere som ønsker en "tam-gaupe"...

Det nærmeste vi i Norge kommer noen tam-gaupe (så vidt jeg vet) er det de kaller en "pixie-bob". De er katter med naturlig kort hale (liten stump, slik som på gaupa), og oppfører seg visstnok som en hybrid mellom hund og katt (kan f.eks apportere).

I Norge har vi hvertfall én oppdretter: http://www.pixie-bobs.no/

Lykke til :)
17.11.2012

Bobkatt sier: Det er dokumentert at gauper kan parre seg med tamkatter og få en overlevende linje, selv om enkelte tilfeller også har medført sterilitet etter noen generasjoner. Det er derfor viktig hva slags genetiske eksemplarer man krysser.

Både Maine Coon og Pixie-Bob må ha gaupeblod. Dette er ennå ikke dokumentert genetisk, men det kommer nok.

Dette er også forklaringen på hvor utrolig like de er ifht adeferd, størrelse, modningstid, intelligens, gemytt, gutturale lyder, utseende, evner, osv. Dette er egenskaper som avkommer parring av tamme katter med ville (som alltid er mer intelligente).

Maine Coon er mest sannsynlig et resultat av krysning mellom amerikansk gaupe (Bobcat) som er mindre enn norsk gaupe (European Lynx) og Norsk Skogskatt (brakt til Nord Amerika av vikinger) - den går altså langt tilbake.

Pixie-Bob er mer usikkert - at den har gaupeaner er så, men det er ikke godt å si hva mer. Hun som skapte denne typen på åttitallet nevnte ikke Maine Coon, som jeg personlig tror den er et resultat av, gjerne mikset med Tyrkisk Angora og/eller Norsk Skogskatt.
04.02.2013

Fred sier: For flere år siden fikk vi et kattungekull mellom huskatt og gaupe. Resultatet var unger med 'stjert' på ører men vanlig hale samt brunaktig og flekkete pels.

De fleste ungene var dødfødt og resten døde etter kort tid. Dette tyder på at genetikken mellom europeisk gaupe og tamkatter er for ulik til å kunne produsere bærekraftige avkom.
16.12.2013

Din kommentar om Gaupe:

Søk - Katteraser.org


Forsiden Bilder av katteraser Bilder av katter